Tilbake til alle arrangementer

BLACK BOX BEAT, Kraftverk

Jean-Babtiste Baele

KRAFTVERK
BLACK BOXEN, 2. ETG

Hva slags kunstneriske uttrykk kan oppstå i møtet mellom Beatkunst, elektronisk musikk og dans i en Black Box-setting?


20.00
Åpning av Beatkunst-utstilling.

Den 26. november 2024 vil Beatkunstens fokus på frihet, samt inspirasjonen den hentet fra jazzens rytmer, bli utforsket gjennom en tverrfaglig kunstnerisk prosess og forestilling. Denne utstillingen undersøker Beatkunstens avantgardistiske livsanskuelse og det ikke-kommersielle aspektet som sentrale elementer i kurateringen av Beatkunsten i rommet..

Kurator: Mette Line Pedersen (UiA Kunstfag)

20.30
Beat & Bebop, foredrag av Sigbjørn Nedland

Beatkunstnerne var banebrytende og ambisiøse innen litteratur og billedkunst, men de skapte ingen egen musikk. Likevel spilte musikken en sentral rolle i deres kunstneriske uttrykk, særlig bebop-jazz. Denne sjangeren påvirket og formet tekstene deres, der idealet var å skrive med en stil og rytme som speilet en jazz-solo. Bebop var også en viktig inspirasjonskilde for beatkulturens billedkunstnere.

21.00
Jean-Baptiste Baele & Even Sigurdsen Røstad: Improvisert dans & live sampling.

Røstad og Baele har eksperimentert sammen i flere år.
Musikeren Even Sigurdsen Røstad sampler lyder fra danseren Jean-Baptiste Baele - og ingenting annet. Sammen skaper de et lyd- og bevegelsesunivers som kan ta pusten fra de fleste.

>Alle arrangementene foregår Black Boxen og har begrenset antall publikumsplasser.
Gratis.

Om Even Sigurdsen Røstad & Jean Baptiste-Baele:

Even Sigurdsen Røstad er en norsk kunstner og musiker med en unik tilnærming til elektronisk musikk og live-remixing. Med datamaskin og elektronikk som hovedinstrumenter har han utforsket grensene for samtidsmusikk, live sampling og improvisasjon, og utfordrer stadig etablerte normer i musikalsk komposisjon. Sammen med Jean-Baptiste Baele har han utviklet et kunstnerisk univers som kobler lyd og bevegelse, og deres prosjekt, som kombinerer improvisert dans med live sampling, har fått stor anerkjennelse. Røstad har opptrådt på flere festivaler og konserter, inkludert samarbeid med bl.a Hamid Drake, Lutosławski Quartet, Maciej Obara, Audun Kleive, Nils Petter Molvær, Kringkastingsorkestret (KORK) og Tove-Elena Nicolaysen. Røstad er kjent for å skape engasjerende lydopplevelser som utforsker grensene mellom analoge og digitale uttrykk, med en ambisjon om å forme fremtidens musikk.

Jean-Baptiste Baele er en belgisk koreograf med base i Kristiansand. Han er opprinnelig fra Madagaskar, men vokste opp hos sine adoptivforeldre i Belgia. Der begynte han å danse da han var 19 år gammel. Under veiledning av Valérie Matthieu og Talina Jager utviklet han seg som danser gjennom tre år, før han flyttet til London som student ved Trinity Laban conservatory of Music and Dance, der han tok en bachelor i 2015 med utmerkelsen Marion North Award of Outstanding Performance Achievement. Samme år kom forestillingen Rethorical is the good word, en duett han gjorde sammen med den belgiske kunstneren Malik Zaryaty.

Om Beatbevegelsen

Beatbevegelsen, som oppsto på 1950-tallet i Greenwich Village, New York, blant litterære, intellektuelle og jazzmusikere, søkte nye åndelige og intellektuelle veier i etterkrigstidens USA. Bevegelsen, kjent for sin eksperimentelle og tilbakelente livsstil, inspirerte kunstnere til å skape vital, abstrakt og symbolsk kunst.

California, og spesielt San Francisco, ble et sentrum for figurativt ekspresjonistisk maleri. Mange kunstnere fra denne epoken, inkludert flere i Wenneslands samling, studerte ved California School of Fine Arts. Deres arbeid var preget av en blanding av abstraksjon, figurasjon og inspirasjon fra blant annet jazz, surrealismen, afrikansk kunst og Edvard Munch.

Sterke bånd mellom beatkulturen og Norge:
Verdens største samling av beatkunst finnes i Kristiansand, ved Universitetet i Agder og KKG, takket være legen og kunstsamleren Reidar Wennesland (1908-1985). Han emigrerte til USA i 1947 og verdsatte tidlig Beat-generasjonens kunst, noe som resulterte i denne unike samlingen.

Beatkunstens karakter:
Beatkunsten er kjent for sin vitalitet og symbolikk, ofte uten åpenbare politiske utsagn, til tross for kunstnernes antikonforme holdninger. Kjernen i Wennesland-samlingen består av verk fra Michael Bowen, Arthur Monroe, Michael McCracken og Bruce Conner, som alle delte en søken etter å finne sin plass i et samfunn som ikke føltes tilpasset dem.

Forrige
Forrige
25. september

Åpning av trioutstilling, Kristiansand Kunsthall

Neste
Neste
26. september

Foredrag: Edmund de Waal, Kunstsilo